Közösség

Osztályszövetség

BelépésFotó galéria

Hírdetések 

Sudár Regatta Facebook

Sudár Regatta Osztályszövetség
Árbóc trimmelés folytatás.. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Geröly Tamás   
2018. május 25. péntek, 09:32

Sziasztok!

Alábbiakban a Loos Professional Tension Gauge Model PT-2M feszességmérőhöz kapott ismertetőből vett idézetekkel folytatom az árbocbeállítás témát:

One Design versenyhajók, amennyiben a vitorlakészítőnek nincsenek specifikus követelményei az alábbi általános megjegyzések szolgálnak alapot az állókötélzet beállításának racionális kivitelezéséhez.
Forstag feszesség:
- mivel a 3/4-s vitorlázatnál a forstag nem megy fel az árboccsúcsra annak feszessége nem állítható közvetlenül, csak kizárólag az achterstag felől, ezért valamilyen árboc íveltség általában elfogadott és a nagyvitorlát is ehhez szabják,
- a forstag feszítését (ugyanúgy, mint a topforstagnál) a kábel szakítószilárdságának legalább a 15%-ára kívánatos meghúzni, azonban ha ez túlzott árbochajlást okoz, egy keveset vissza kell engedni.
Felső és alsó vantni feszesség:
- ezt egy igen egyszerű szempont határozza meg, a kezdő feszességnek elegendő nagynak kell lennie ahhoz, hogy a lee-vantnik ne lazuljanak le meglehetősen élénk (erős) szélben. Ez a (kiinduló) érték néhány állítgatással egybekötött vitorlázás során a feszességmérővel pontosan meghatározható,
- a hajótípusok többségénél a vantnik feszessége a kábel szakítószilárdságának 10-15%-ánál már megfelelő. Néhány árbocnál kívánatos lehet nagyobb feszesség a felső vantnikon mint az alsókon. Az olyan árbocnál azonban, ahol mindkét vantni bekötése a fedélzeten az árboctalptól hátrafelé van és a szálingok hátranyilazottak a forstag állandó feszessége dominánsan a felső vantnik által meghatározott. A felső vantnik kábelénél a szakítószilárdságának mintegy 20%-a követelhető meg a kívánatos minimális forstag feszesség (15%) eléréséhez, de a beállításkor soha ne haladja meg a vantnikábel szakítószilárdságának 25%-t!
Fokrolleres forstag feszesség:
- csak az achterstag feszességével mérhető, mivel az achterstag nagyobb szögben áll az árbocra annak feszessége kisebb lesz mint a kívánatos minimális forstag feszesség (15%).
A korrekt állókötélzet feszítés előnyei:
- szemben az általános elképzeléssel a laza kötélzet megterhelőbb a hajótestre, mint a megfelelően beállított szoros kötélzet,
- az alacsony feszesség nem viszi át a terhelést a hajótestre, ezáltal túlzott mozgásokat, rezgéseket és kopást tesz lehetővé,
- a modern, üvegszálas hajótesteket nem károsítja a megfelelően beállított, szoros kötélzet.
Sok kapitány elégtelen feszítést használ attól való félelmében, hogy valami "szakad vagy törik". Példának figyelembe lehet venni, hogy az America's Cup résztvevőinél - ahol elektronikus feszítés-műszerezettség áll rendelkezésre - az állókötélzet annyira feszes amennyire az strukturálisan még lehetséges.
Megjegyzés: az útmutató teljes szövege letölthető formátumban felkerül majd a Sudár Regatta Osztály szövetség honlapjára, a szöveget fordította és szerkesztette dr. Sarkadi Ádám.
Natta Antal/Sentosa
 
Rendkívüli osztálygyűlés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Geröly Tamás   
2018. május 24. csütörtök, 06:33

Meghivó

Szeretettel meghívunk minden Sudarast 2018.06.30-án szombaton 18 órakor, Csopakon a Kereked Vitorlás Klub teraszán tartandó rendkívüli gyűlésünkre.

Napirend:
- árboc felmérési jelek 
- egyebek

Felhívjuk minden Sudaras figyelmét, hogy hajójának szavazati jogát csak akkor gyakorolhatja, ha a 2018.évi regisztrációs díjat már befizette vagy a helyszínen befizeti.

Várunk minden Sudarast!!!
Gaszton
Gé. HUN 155

 
Met kupa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Geröly Tamás   
2018. május 22. kedd, 19:02
Közeledik a földvári MET Kupa.(2018.06.2-3., 5 futamos pályaverseny) A szervezők hasonló színvonalat ígérnek, mint amilyen tavaly volt, de pénzdíj nélkül. Ahhoz, hogy élvezhető versenyt vívjunk 5-6 Sudár indulása lenne kíánatos. Várom jelentkezéseteket hétfő estig (2018.05.28.)
Jó szelet!
Gaszton
 
Tracking a Pünkösdi Regattan PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Geröly Tamás   
2018. május 17. csütörtök, 13:04

A hétvégén megrendezésre kerülő Pünkösdi Regattán lehetőség van minden résztvevő számára trackingelni külső GPS eszköz nélkül.

A versenyzőknek nincs más teendőjük, mint okos telefonra a KWINDOO Tracking alkalmazást letölteni és hajónként egy tracking elindításával követhető lesz a versenyben az adott hajó.
Ingyenes Tracking App Versenyzőknek:
iOS: kwindoo.com/track-iphone
Android: kwindoo.com/track-android
A nézők a Kwindoo.com oldalon a Live Events listában a Pünkösdi Regattára kattintva vagy közvetlenül az alábbi linken tudják élőben követni a versenyt:
A verseny végén minden vitorlázó visszanézheti az applikációban a saját trackingjét. A megtett hőtérképes útvonalát, a maximális és átlag sebességét, valamint, hogy mennyi idő alatt teljesítette a versenyt.
A Pünkösdi Regatta mindhárom versenynapján indítható a tracking a rajt előtt. Ide kapcsolódó cikkünk az alábbi linken olvasható:
 
Árbóc trimmelés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Geröly Tamás   
2018. május 12. szombat, 18:01

Sziasztok!

Korábbi hozzászólásom óta többen rákérdeztek az árboc beállításra, ezért néhány sorban összefoglalom a technikai alapokat és a pontos beállítás feltételeit, mert lényegében erről szól a Fritz H-Boot Trim kézikönyv:
- állítsd be az árboc hátradőlését a vorstaggal, kb. 5-7 fokra, a vorstag alsó bekötési pontjánál és/vagy a felső bekötési pontnál is szükséged lehet  furatozott lemezpárra,
- állítsd be milliméter pontosan az árboc szimmetriáját a külső vantnikkal,
- állítsd be az árboc szimmetriáját a belső vantnikkal is, az esetleges S görbületet a nút egyenességén szemmel láthatod,
- állítsd be a vantnik feszességét a táblázatod szerinti szélerőre, rögzítsd fejben vagy írásban az utolsó állást, hogy ahhoz képest változtatni tudjál, használj Loos Tension PT-2M mérőt,
- alakítsd át az achter feszítését oly módon, hogy a mancsaft is kezelni tudja, a kormányosnak ne kelljen verseny közben hátra fordulnia,
- készíts jól látható színes jelöléseket az achter kötelére a különféle szélerőkhöz,
- célszerű ha a genua kocsi a sínen fokozatmentesen állítható, itt jelzéseket lehet elhelyezni melyik beállítással érted el a legkedvezőbb élességet és a gyorsaságot, később következetesen használd a jelöléseket.

Ha mindez kész akkor el kell dönteni, hogy:

1. nagyobb versenyeken - futamonként - a várható szélerőhöz állítod be az árbocon a vantni feszességeket,
2. vagy egy erősebb beállítással vitorlázol az egész versenyen, felkészülve az esetleges szélsőséges szélerőkre.
Vantni átállítása közben ügyelj arra, hogy annak drótkötele ne tekeredjen és a befejezéskor a kontranyát újra megszorítsd, az a legjobb és a legbiztonságosabb ha magad végzed el feladatot!
Jó ha minden nagyobb verseny után a beállításokat, a szélerőket, a körülményeket írásban, táblázatosan is rögzíted, később könnyen visszakereshető majd a legjobb verzió.
Előnyös ha a hagyományos vantni feszítőket lecseréled Ronstan RF1573 vagy hasonló típusú skálázott, kézzel, szerszám nélkül is használható feszítőre. Ez nem egy olcsó megoldás, az átépítést is egy erre alkalmas szerszámmal rendelkező, gyakorlott szervizessel kell elvégeztetni, mert az új szerelvényt tökéletesen rá kell préselni a drótkötélre, szükséged lesz itt is furatozott lemezpárra. A Ronstan alkatrészek egyik beszerzési lehetősége a Jóhajónál van.
Ha mindezekkel készen vagy jöhet még a futókötélzet következetes cseréje a dyneema maggal, poliészter külsővel ellátott típusúakra és akkor már csak sokat kell a vízen lenni, versenyezni!

Megjegyzés:
az itt és a későbbiekben olvasható beállítási értékek csak irányadóak, nem helyettesítik a versenyzés során szerzett tapasztalatokat!
Fontos, hogy laza, beállítatlan árboccal soha ne menj ki a nyílt vízre!
Natta Antal/Sentosa
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 27

Sudárregatta.hu 2011