Közösség

Osztályszövetség

BelépésFotó galéria

Hírdetések 

Sudár Regatta Facebook

Sudár Regatta Osztályszövetség
Tramontana Kupa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Geröly Tamás   
2018. június 04. hétfő, 08:55

2018.06.16-án  rendezi meg a Tramontana Yacht Klub a Tramonta Kupát.

A 1 napos túraverseny útvonala:Füred-Alsóörs- Siófok-Füred

A rendezők 6 induló esetén osztályunkat külön értékeli. Januári  osztálygyűlésünkön - min.6 induló esetén - ezt a versenyt is ranglista versenyeink közé soroltuk.

Remélem összejövünk elegen.

Várom az indulók jelentkezését.

 

Gé. HUN 155 Gaszton"

 

 
Csopak OD 2018.06.09-10. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Geröly Tamás   
2018. május 30. szerda, 10:41

Jövő hét végén, 2018.06.09-10-én rendezi meg Kereked Vitorlás Klub idei 2. OD versenyünket.

Januári gyűlésünkön erre a pályaversenyre a következők jelentkeztek: Száz x Szép, Vigasz, Pontilla, Nagyon Sudár, Blue Jay és Gé.

A rendezőknek a résztvevők végleges számát 2018.06.04.-ig kell megadnom.

Kérem, hogy segítsetek ebben.

Bízom abban, hogy a felsorolt 6 hajón kívül más Sudarak is kedvet kapnak a versenyhez.

Gé. Gaszton 30-280-3654

 

 
Árbóc trimmelés folytatás.. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Geröly Tamás   
2018. május 25. péntek, 09:32

Sziasztok!

Alábbiakban a Loos Professional Tension Gauge Model PT-2M feszességmérőhöz kapott ismertetőből vett idézetekkel folytatom az árbocbeállítás témát:

One Design versenyhajók, amennyiben a vitorlakészítőnek nincsenek specifikus követelményei az alábbi általános megjegyzések szolgálnak alapot az állókötélzet beállításának racionális kivitelezéséhez.
Forstag feszesség:
- mivel a 3/4-s vitorlázatnál a forstag nem megy fel az árboccsúcsra annak feszessége nem állítható közvetlenül, csak kizárólag az achterstag felől, ezért valamilyen árboc íveltség általában elfogadott és a nagyvitorlát is ehhez szabják,
- a forstag feszítését (ugyanúgy, mint a topforstagnál) a kábel szakítószilárdságának legalább a 15%-ára kívánatos meghúzni, azonban ha ez túlzott árbochajlást okoz, egy keveset vissza kell engedni.
Felső és alsó vantni feszesség:
- ezt egy igen egyszerű szempont határozza meg, a kezdő feszességnek elegendő nagynak kell lennie ahhoz, hogy a lee-vantnik ne lazuljanak le meglehetősen élénk (erős) szélben. Ez a (kiinduló) érték néhány állítgatással egybekötött vitorlázás során a feszességmérővel pontosan meghatározható,
- a hajótípusok többségénél a vantnik feszessége a kábel szakítószilárdságának 10-15%-ánál már megfelelő. Néhány árbocnál kívánatos lehet nagyobb feszesség a felső vantnikon mint az alsókon. Az olyan árbocnál azonban, ahol mindkét vantni bekötése a fedélzeten az árboctalptól hátrafelé van és a szálingok hátranyilazottak a forstag állandó feszessége dominánsan a felső vantnik által meghatározott. A felső vantnik kábelénél a szakítószilárdságának mintegy 20%-a követelhető meg a kívánatos minimális forstag feszesség (15%) eléréséhez, de a beállításkor soha ne haladja meg a vantnikábel szakítószilárdságának 25%-t!
Fokrolleres forstag feszesség:
- csak az achterstag feszességével mérhető, mivel az achterstag nagyobb szögben áll az árbocra annak feszessége kisebb lesz mint a kívánatos minimális forstag feszesség (15%).
A korrekt állókötélzet feszítés előnyei:
- szemben az általános elképzeléssel a laza kötélzet megterhelőbb a hajótestre, mint a megfelelően beállított szoros kötélzet,
- az alacsony feszesség nem viszi át a terhelést a hajótestre, ezáltal túlzott mozgásokat, rezgéseket és kopást tesz lehetővé,
- a modern, üvegszálas hajótesteket nem károsítja a megfelelően beállított, szoros kötélzet.
Sok kapitány elégtelen feszítést használ attól való félelmében, hogy valami "szakad vagy törik". Példának figyelembe lehet venni, hogy az America's Cup résztvevőinél - ahol elektronikus feszítés-műszerezettség áll rendelkezésre - az állókötélzet annyira feszes amennyire az strukturálisan még lehetséges.
Megjegyzés: az útmutató teljes szövege letölthető formátumban felkerül majd a Sudár Regatta Osztály szövetség honlapjára, a szöveget fordította és szerkesztette dr. Sarkadi Ádám.
Natta Antal/Sentosa
 
Rendkívüli osztálygyűlés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Geröly Tamás   
2018. május 24. csütörtök, 06:33

Meghivó

Szeretettel meghívunk minden Sudarast 2018.06.30-án szombaton 18 órakor, Csopakon a Kereked Vitorlás Klub teraszán tartandó rendkívüli gyűlésünkre.

Napirend:
- árboc felmérési jelek 
- egyebek

Felhívjuk minden Sudaras figyelmét, hogy hajójának szavazati jogát csak akkor gyakorolhatja, ha a 2018.évi regisztrációs díjat már befizette vagy a helyszínen befizeti.

Várunk minden Sudarast!!!
Gaszton
Gé. HUN 155

 
Met kupa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Geröly Tamás   
2018. május 22. kedd, 19:02
Közeledik a földvári MET Kupa.(2018.06.2-3., 5 futamos pályaverseny) A szervezők hasonló színvonalat ígérnek, mint amilyen tavaly volt, de pénzdíj nélkül. Ahhoz, hogy élvezhető versenyt vívjunk 5-6 Sudár indulása lenne kíánatos. Várom jelentkezéseteket hétfő estig (2018.05.28.)
Jó szelet!
Gaszton
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 27

Sudárregatta.hu 2011